<Tästä linkistä pääset takaisin etusivulle

Kansainvälistä lasten ja nuorten taidetta

Hyvinkäällä on järjestetty kansainvälisiä lasten ja nuorten näyttelyitä kolmen tai neljän vuoden välein vuodesta 1971 lähtien. Teoksia on kertynyt noin 130 maasta. Näyttelyiden teemat ovat liittyneet lasten ja nuorten elinpiiriin eri kulttuureissa. Näyttelyperinteen myötä taidekeskus on verkostoitunut taidekoulujen ja taidekeskusten kanssa ympäri maailman. Taidekeskuksen toiminnanjohtaja on osallistunut vastaavanlaisten näyttelyiden arviointiraatiin eri maissa. Lisätietoa kansainvälisistä lasten ja nuorten näyttelyistä voit lukea täältä.

Näyttelyihin saapuneet tuhannet työt on arkistoitu. Arkisto käsittää noin 110 000 teosta ja niistä noin 88 000 on digitoitu. Arkiston teoksista kootaan näyttelyitä. Näyttelyjä lainataan sekä ympäri Suomen että ulkomaisille kumppaneille. Digitoiduista teoksista kootaan verkkonäyttelyitä. Lisätietoa kansainvälisestä lasten ja nuorten taiteen arkistosta voit lukea täältä.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Naisoletettu henkilö istuu risti-istunnassa hyllyjen välissä. Vasemmalla puolella kiinni olevia laatikoita ja oikealla puolella hyllyjä, joilla tauluja. Henkilö katsoo tauluja päin.

 

Materiaalia kansainvälisyyskasvatukseen

Kansainvälisen arkiston teokset ovat runsas materiaali kansainvälisyyskasvatukseen. Tähän tarkoitukseen voi myös lainata näyttelykokonaisuuden, jossa on lasten ja nuorten piirustuksia Libanonin Bekaan laakson pakolaisleiriltä.  Syyrialaispakolaisten leirikouluja ylläpitää MAPs-avustusorganisaatio. Toiminnan tukemiseksi järjestettiin vuonna 2019 pienimuotoinen näyttely lasten töistä Opetushallituksen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiloissa. Piirustukset kuvaavat sodan ja rauhan kokemuksia koskettavalla tavalla. Kokonaisuus sisältää pohjustettuina printteinä kopiot 20 piirustuksesta sekä valokuvia ja tekstiplanssin. Tiedustelut toiminnanjohtaja Liina Kahelin, liina.kahelin(a)artcentre.fi

 

Kansainvälisiä kehittämishankkeita

Taidekeskus tekee yhteistyötä kuvataidekoulujen sekä käsityö- ja muotoilukoulujen kanssa kansainvälisissä kehittämishankkeissa. Lähimmät kumppanit ovat kulttuuritalo Villa Artussa toimivat Hyvinkään lasten ja nuorten kuvataidekoulu sekä Taito Etelä-Suomen käsityö- ja muotoilukoulu. Tähän mennessä suuntana on ollut Venäjä, Viro ja Latvia ja teemoina mm. ympäristötaide sekä kulttuurien kohtaaminen. Taidekeskus on osallistunut leirikouluihin ulkopuolisena arvioijana, ohjaajana, asiantuntijana tai huoltojoukoissa. Ajatus eri maiden nuorten kohtaamisesta taiteen äärellä on jo taidekeskuksen perustajan Eino Vesalaisen unelma. Leirikouluissa oppivat paitsi nuoret, myös opettajat ja ohjaajat toisiltaan ja oppilailtaan.

Tällä hetkellä taidekeskus on mukana EU:n Erasmus+ -hankkeessa, jossa tavoitteena on rakentaa ja syventää yhteistyötä lasten ja nuorten kulttuurin piirissä toimivien kesken, jakaa hyviä toimintamalleja ja käytänteitä sekä suunnitella ja valmistella kansainvälisiä hankkeita, joissa kehitetään laatua, inkluusiota ja osallisuutta sekä paikallisella että eurooppalaisella tasolla. Hanketta koordinoi Portugalissa toimiva yleishyödyllinen, lasten ja nuorten kulttuuritoimintaa järjestävä Associação para a Promoção Cultural da Criança (Association for the Cultural Promotion of Children). Hankkeessa on mukana noin 30 toimijaa eri puolilta Eurooppaa. Ensimmäinen kontaktiseminaari järjestetään tammikuussa 2020.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

 

Eurooppalaisia verkostoja

Taidekeskus on osa eurooppalaisia verkostoja. Pohjoismaista lähimmät suhteet ovat Ruotsin Eskilstunassa toimivaan Lasten taiteen arkistoon (Svenskt Barnbildarkiv). Myös Oslossa sijaitseva kansainvälinen lasten taiteen museo (Det Internasjonale Barnekunstmuseet) on tuttu. Taidekeskus on jäsenenä pohjoiseurooppalaisten taidekoulujen Arts4all -verkostossa (The European Art Schools). Kontakteja on luotu myös vierailemalla Englannissa Yorkshire Sculpture Park:ssa sijaitsevassa Kansallisessa taidekasvatuksen arkistossa (National Arts Education Archive).

Taidekeskus on myös ollut mukana eurooppalaisten lasten ja nuorten taiteen arkistojen verkoston toiminnassa. Taidekeskuksen arkistosta on kolme teosta mukana kokoelmassa, joka on ehdolla UNESCOn Maailman muisti -ohjelmaan. Kokoelman teema on ”Lasten ja nuorten piirustukset historiallisina dokumentteina konflikteista, sodista ja kansanmurhista 1900-luvulla”.