EtusivuTiedotteet › Kaikki

Tiedotteet

Koneen säätiöltä kolmivuotinen apuraha lasten ja nuorten taiteen tallentamiseen ja tutkimiseen

12.12.2016

Koneen säätiö on myöntänyt Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiölle merkittävän 84 200 euron apurahan kolmen vuoden hankkeelle Lasten ja nuorten taiteen tallentaminen ja tutkimus. Hankkeen eräänä tavoitteena on nostaa lasten ja nuorten tuottaman taiteen ja kulttuurin arvostusta yhteiskunnassa.

Taidekeskus kokosi syksyllä 2015 tutkijatyöryhmän pohtimaan lasten ja nuorten tuottaman kuvataiteen merkitystä. Varsinainen tarkastelun kohde on taidekeskuksen kansainvälinen lasten ja nuorten taiteen arkisto, joka on karttunut Hyvinkäällä vuodesta 1971 lähtien pidetyistä kansainvälisistä lasten ja nuorten taiteen näyttelyistä. Työryhmä on analysoinut kansainvälisten näyttelyiden perinnettä ja formaattia, mutta samalla pohtinut laajemminkin lasten ja nuorten tuottaman kuvallisen kulttuuriperinnön merkitystä ja käyttöä.

Apurahan turvin Lasten ja nuorten taidekeskus koordinoi hanketta, jossa lasten ja nuorten taidetta käsittäviä arkistoja ja aineistoja avataan ja tehdään tunnetuksi tutkijoille ja muille toimijoille. Tavoitteena on paitsi lisätä arkistojen käyttöä, myös monipuolistaa arkistojen sisältöä kartuttamalla nykyteknologian keinoin tuotettua visuaalista kulttuuria ja kehittämällä sen tallentamisen menetelmiä.

Apuraha myönnettiin sillä perusteella, että hanke nostaa lasten ja nuorten arvostusta taiteen tekijöinä ja tekee tunnetuksi heidän tuottamaansa taidetta sekä tieteen että taiteen kentällä. Hanke tuo esille sen, että lapsia ja nuoria taiteen tekijöinä ei tule ajatella vain kasvatuksen kohteina, vaan arvostaa heitä tekijöinä ja nähdä heidän tekemisensä vakavasti otettavana kulttuuriperintönä.

Hankkeessa ovat mukana taidekeskuksen säätiön lisäksi Aalto-yliopisto, Helsingin, Jyväskylän, Oulun sekä Lapin yliopistot sekä Nuorisotutkimuksen verkosto.

Tarkempia tietoja hankkeesta >>

Lisätietoja: Tuottaja Päivi Venäläinen paivi.venalainen@artcentre.fi, p. 050 3083625.

« Palaa tiedotteisiin