EtusivuToimintaTutkimus ja julkaisutLasten ja nuorten taiteen tallentaminen ja tutkimus › Seminaari: Taidejemmoja – Lasten ja nuorten taiteen tallennus ja tutkimus

Seminaari: Taidejemmoja – Lasten ja nuorten taiteen tallennus ja tutkimus

31.10.2019 klo 09.00–16.30
Studio Donner
Kankurinkatu 4-6
05800 Hyvinkää

Mitkä ovat lasten ja nuorten rooli ja oikeudet taiteen ja kulttuuriperinnön tuottajina? Minkälaista tietoa lasten ja nuorten taide voi välittää? Mitkä ovat lasten ja nuorten taiteen tallennuksen ja tutkimuksen tulevaisuuden suuntia? Entä miten lasten ja nuorten taide ja tekijyys näyttäytyvät suhteessa ammattitaiteilijuuteen? Näitä kysymyksiä pohditaan torstaina 31.10.2019 lasten ja nuorten taiteen tallentamista ja tutkimusta käsittelevässä seminaarissa. Seminaari sitoo yhteen Koneen säätiön rahoittaman kolmivuotisen hankkeen aikaansaannoksia ja luo katseen tulevaisuuteen. Lisää hankkeesta voit lukea täältä.

Seminaaripäivän aikana kuullaan useita puheenvuoroja esitelmien, haastattelun ja paneelikeskustelun muodossa sekä nähdään performanssitaidetta ja tutustutaan Taidejemmojen aarteita -näyttelyyn kulttuuritalo Villa Artussa. Lisäksi seminaarissa julkaistaan TaideJemma-tietoportaali ja Jälkikuvia, kuvan jälkiä -kirja. Päivä päättyy Hyvinkään kaupungin vastaanottoon.

Seminaariohjelmassa mukana ovat muun muassa Svenskt Barnbilsarvkivin arkistonhoitaja ja tutkija Karin Isaksson (SE), tulevaisuudentutkimuskeskus Sitran ennakoinnin johtava asiantunija Mikko Dufva, Väestöliiton puheenjohtaja ja Suomen ensimmäinen lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula sekä Taiteen edistämiskeskuksen erityisasiantuntija ja Nuoret taiteentekijät -barometrin (2018) tekijä ja tutkija Kaija Rensujeff. Tarkempi seminaariohjelma julkistetaan myöhemmin.

Osallistumismaksu sisältää seminaariohjelman, ruokailut, seminaarimateriaalit ja Jälkikuvia, kuvan jälkiä -kirjan. Ilmoittautuminen alkaa elokuussa 2019. Merkkaa meidät kalenteriin!

//

Lasten ja nuorten taiteen tallennuksen ja tutkimuksen tulevaisuudesta keskustelemassa ovat:

Karin Isaksson
Archivist, Swedish Archive of Children’s Art, Eskilstuna Museum of Art

Karin Isaksson will be presenting on the reseach collabortaions between the archive and the museum. The presentation will be held in English. More information about Karin here.

Kaija Rensujeff
Eriytisasiantuntija, Taiteen edistämiskeskus

Kaija Rensujeffiä haastatellaan lasten ja nuorten tekijyyden sekä ammattitaiteilijuuden limittymistä Taiteen ja kulttuurin barometri 2017. Nuoret taiteentekijät pohjalta. Lisätietoja Kaijasta löydät täältä.

Eliel Tammiharju/KEliel
Taiteilija/Taideopiskelija, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu

Eliel Tammiharjun puheenvuoro avaa nuoren taiteen tekijän näkökulman lasten ja nuorten taiteen tallennukseen ja tutkimukseen. Puheenvuorossa seminaariesityksen käytännöt ja performanssitaiteen elementit yhdistyvät sekä keskustelevat keskenään. Lisätietoja KElielistä löydät täältä.

Sofia Lahti
Kokoelma-amanuenssi, Suomen valokuvataiteen museo

Sofia Lahden puheenvuoro kertoo Suomen valokuvataiteen museon osallistumisesta #collectingsocialphoto -hankkeeseen sekä lasten ja nuorten valokuvan ja Instagram-kuvien tallentamisesta museon kokoelmiin. Lisätietoja Sofiasta löydät täältä.

Marjo Levlin
KuM, kuvataiteilija, kuvataidekasvattaja

Marjon Levlinin puheenvuorossa pureudutaan lasten ja nuorten taiteen arkistojen ja aineistojen taiteelliseen hyödyntämiseen. Lisätietoja Marjosta löydät täältä.

Maria Kaisa Aula
VTL, hankejohtaja (sosiaali- ja terveysministeriö, Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma), puheenjohtaja (Väestöliitto)

Maria Kaisa Aulan puheenvuorossa keskitytään lasten ja nuorten rooliin ja oikeuksiin taiteen ja kulttuuriperinnön tuottajina. Lisätietoja Maria Kaisasta löydät täältä.

Mikko Dufva
Johtava asiantuntija, ennakointi, Sitra

Mikko Dufva toimii Lasten ja nuorten taiteen tallennuksen ja tutkimuksen tulevaisuus -paneelin moderaattorina. Paneelikeskusteluun osallistuu Lasten ja nuorten taiteen tallentaminen ja tutkimus -hankkeen tutkijatyöryhmän edustajia. Lisätietoja Mikosta löydät täältä.

Seminaarin avaa Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiön toiminnanjohtaja Raisa Laurila-Hakulinen ja päättää Aalto-yliopiston yliopistonlehtori Tiina Pusa. Lasten ja nuorten taiteen tallentaminen ja tutkimus -hankkeesta sekä Taidejemmojen aarteita -näyttelystä kertovat hankevastaava Päivi Venäläinen ja hankekoordinaattori Jemina Lindholm.

Taidejemmoja – Lasten ja nuorten taiteen tallennus ja tutkimus -seminaarin löydät myös Facebookista.

Tapahtuma järjestetään Koneen Säätiön tuella.

//

Studio Donner on esteetön, tasalattiainen tila, jossa on pyörätuolialue. Tapahtuman aikana alueelta löytyvät kaikille sopivat wc-tilat. Pysäköintialueet sijaitsevat aivan rakennuksen vieressä.

Lisätietoja tilasta (ja esteettömyydestä):
https://villatehdas.fi/tapahtuma-ja-kokoustilat/studio-donner/
https://villatehdas.fi/tapahtuma-ja-kokoustilat/testisivu/pysakointialueet/

Lisätietoja tilasta (ja esteettömyydestä):
www.villatehdas.fi/tapahtuma-ja-kokoustilat/studio-donner/
www.villatehdas.fi/tapahtuma-ja-kokoustilat/testisivu/pysakointialueet/

//

Lisätietoja:
Jemina Lindholm
Hankekoordinaattori
Lasten ja nuorten taiteen tallentaminen ja tutkimus -hanke
+358(0)408641178
jemina.lindholm(a)artcentre.fi 

Taidejemmasta voit kertoa:
#taidejemma #lastenjanuortentaidekeskuksensäätiö

Taidejemman löydät:
www.facebook.com/taidejemma
www.instagram.com/taidejemma

Julisteen kuva: 
Martin Sandala: Struktury, Slovakia, 1993
Lasten ja nuorten taidekeskuksen arkisto